Onderhoud

Plaatsing en onderhoud van je beeld.

Op je verzoek boren wij een gat in de onderkant van het beeld, zodat het met een pin (draadstang, niet-roestend materiaal, verzinkt of inox) kan verankerd worden in de sokkel of ondergrond (beton, klinkers, chape, etc.)

Beelden in volgende steensoorten kunnen buiten geplaatst worden:

  • springstone en cobalt : indien de steen geen grote breuklijnen vertoont aan de oppervlakte

  • opaal (eerst navragen bij ons, sommige beelden kunnen, anderen liever niet)

  • Je beeld kan je vastmaken met een klein beetje siliconen (transparante sanitaire siliconen), of als je 100% zeker bent van de plaats en het beeld (met sokkel) niet meer verzet moet worden kun je een sterkere lijm (2-componenten) gebruiken.

Beelden in volgende steensoorten raden wij af om buiten te plaatsen:

  • serpentijn : dit is een zachte steensoort; als de steen geen barsten vertoont is het ook een wintervaste steen, doch als er een vogel op komt zitten, heeft u al een kras op het beeld.

  • Opaal : sommige beelden in opaal zijn minder geschikt voor buiten, vraag ons eerst om advies als u het beeld toch wil buitenzetten.

  • Albast : albast kristalliseert als het blootgesteld wordt aan de weersomstandigheden.

Als je je beeld buiten plaatst, kunnen de gepolijste delen van het beeld op den duur dof worden. Dit wordt veroorzaakt door warmte en/of direct zonlicht, waardoor de was wordt geabsorbeerd. Een beeld binnen is hier minder onderhevig aan, tenzij het op een plaats staat waar direct zonlicht is (veranda’s, ramen zonder gordijnen etc)

ONDERHOUD

Tijdens de zomerperiode raden wij aan om uw beeld een 3-tal keer in te boenen. Dit vraagt maar enkele minuten werk.

Je gaat als volgt te werk :

  1. wacht totdat de zon warmte afgeeft, en het beeld warm aanvoelt

  2. zet met een zachte doek of verfborstel (opgelet dat de harde delen van de verfborstel het beeld niet beschadigen!) een doorschijnende boenwas (cobra uit Zimbabwe, bij ons te koop, of terpentijnwas uit België, bijvoorbeeld van Merkelbach) op de gepolijste delen.

  3. laat de boenwas een enkele minuten intrekken

  4. opboenen met een zachte doek (stofvod, flanel…)

Heb je te lang gewacht, en is de steen zeer dof en licht geworden? Doe hetzelfde als hierboven beschreven, maar in stap 2 blijf je boenwas aanbrengen totdat het beeld helemaal “verzadigd” is (dit zie je als je met je borstel strepen kunt trekken in de boenwas).

Als er zich groenvorming zou voordoen op de niet-gepolijste gedeelten (bijvoorbeeld de oorspronkelijke steen of de geraspte stukken), kan je dit makkelijk verwijderen met water (met een klein scheutje bleekwater eventueel) en een zacht schuurborsteltje.

Als je nog vragen zou hebben i.v.m. onderhoud en/of plaatsing van uw beeld, mag je ons steeds conctacteren.